Пресотерапія – усунення набряків

Пресотерапія - усунення набряківПресотерапія – це косметична процедура, що є компресійним апаратним лімфодренажним масажем, під час проведення якого відбувається виведення зайвої рідини з людського організму.

Суть пресотерапії полягає в контрольованому впливі на лімфатичну систему за допомогою стиснутого повітря, що подається через спеціальні манжети. Лімфатична система – найважливіший орган нашого тіла, що виконує функції захисту клітин організму від чужорідних речовин, отрут та токсинів. Вона відповідає за процес всмоктування з тканин продуктів метаболізму та води, сприяючи вивільненню шлаків. Будь-який збій у роботі лімфатичної системи призводить до появи набряків (затримки рідини в організмі) та отруєння організму продуктами розпаду віджилих тканинних структур (вірусів, мікробів, внутрішніх та зовнішніх токсинів).

Порушення в роботі лімфатичної системи спричиняють не лише косметичні проблеми (поява зайвих кілограмів, целюліт, набряки, нездоровий колір обличчя), а й інші проблеми зі здоров’ям: зниження імунітету, головний біль, низька працездатність, втома. Під час процедури пресотерапії активується рух лімфи від центру до периферійних областей, завдяки чому ліквідуються її застої. В результаті відтік лімфи відновлюється, сприяючи очищенню венозної крові, поліпшення гомеостазу, зняття м’язової напруги, зменшення кисневого голодування, відновлення водного балансу в організмі.

Процедура пресотерапії

Апарат для проведення пресотерапії було створено вченим з Голландії Ван Дер Моленом, який уловив взаємозв’язок між впливом на організм ритмічного переривчастого тиску на кінцівки та виведенням із тканин зайвої лімфатичної рідини. На думку вченого, цей процес допоможе пацієнтам, які страждають від в’ялості шкіри, целюліту, ожиріння та венозних набряків. Процедура пресотерапії здійснюється за допомогою спеціального костюма, який через манжети або клапани подається стиснене повітря.

Завдяки особливостям даного пристрою (двом надувним чоботям і 15 сегментам костюма), вплив стисненого повітря при пресотерапії може виявлятися на 8 частин тіла окремо. Особливою популярністю серед пацієнтів користується пресотерапія ніг, вона надає на нижні кінцівки локальний оздоровчий вплив: знищує целюліт, ліквідує жирові відкладення та набряки, знімає тяжкість з ніг, тонізує стінки кровоносних судин, будучи відмінним профілактичним засобом варикозного. Як і процедура лімфодренажу, загалом пресотерапія ніг може поєднуватися з різними методиками лікування целюліту та корекції фігури.

Сеанс пресотерапії здійснюється так: клієнт одягає разовий костюм, потім костюм самого пресоапарата, до якого на руках, ногах та животі підключаються за допомогою повітропроводів еластичні манжети. Процедура проводиться лежачи на кушетці. У міру того, як костюм заповнюється повітрям, у ньому відбувається ритмічне чергування перепадів тиску (високого та низького) та пауз між ними.

Здійснюючи коливання в прессокостюме, повітряні хвилі створюють механічний вплив на шкіру, м’язи тіла, підшкірно-жирову клітковину, а також венозні та лімфатичні судини рук та ніг. У момент м’якого, але інтенсивного стискання повітрям відбувається глибокий масаж, за рахунок чого м’язи насичуються кров’ю, обмін речовин у клітинах активізується, з них виводяться токсини та зайва рідина.

Режими компресії та вакууму в прессокостюме чергуються з інтервалами від 2 хвилин до 30 секунд. Тривалість сеансу пресотерапії становить 30-60 хвилин.

За відгуками пресотерапія в кількості однієї процедури рівнозначна 20-30 сеансів звичайного ручного масажу. Для більш відчутних результатів фахівці рекомендують проходити курс пресотерапії, що містить близько 10-15 процедур з перервою в 2-3 дні.

Повторний курс рекомендується призначати не раніше, ніж за півроку після завершення останнього.

Показання до пресотерапії

За відсутності протипоказань пресотерапія рекомендується за наявності таких захворювань як:

  • Целюліт (у тому числі післяродовий);
  • Ожиріння; Локальні відкладення жирової тканини;
  • Хронічна венозна недостатність;
  • М’язова перенапруга;
  • Набряклість ніг;
  • Стреси, синдром хронічної втоми, безсоння.

Крім того, пресотерапія, за відгуками пацієнтів, є чудовим засобом для профілактики тромбозу.

Процедура лімфодренажу застосовується як відновний засіб у реабілітаційний період після ліпосакції.

Наслідки пресотерапії

Процедура пресотерапії не викликає у людини ні болючих відчуттів, ні дискомфорту. Більше того, сеанс лімфодренажу має розслаблюючий вплив: після нього пацієнт почувається відпочилим, бадьорим, відчуває легкість у ногах та м’язах. Однак вищепереліченими результатами наслідки пресотерапії не обмежуються.

Завдяки впливу на підшкірно-жирову клітковину наслідки пресотерапії виявляються в усуненні целюліту, підвищенні пружності, м’якості та еластичності шкіри.

Значною мірою скорочуються обсяги тіла, ліквідуються жирова тканина, набряки, з організму виводяться шлаки та надлишки рідини;

За рахунок вираженого судинорозширювальної та спазмолітичної дії пресотерапія ніг сприяє профілактиці варикозного розширення вен;

Підвищується імунітет, покращується настрій, формується стресостійкість.

Організм отримує “друге дихання”, заряд бадьорості;

Скорочуються терміни реабілітації після перенесених травм та операцій.

Незважаючи на те, що пресотерапія дозволена людям, які мають протипоказання до проведення таких процедур як ультразвук, електрофорез, ручний масаж, існують стани, при яких здійснення сеансу лімфодренажу забороняється. До них відносяться:

  • Порушення цілісності шкірного покриву;
  • Цукровий діабет;
  • Наявність хронічних захворювань органів у сфері проведення пресотерапії;
  • Заболювання серцево-судинної системи;
  • Порушення функції нирок;
  • Менструація;
  • Вагітність (другий та третій триместри)
  • Туберкульоз;
  • Наявність доброякісних та злоякісних утворень;
  • Наявність тромбів у судинах та крові, виражена схильність до їх утворення;
  • Незагоєні переломи;